si cemburu buta !




Assalammualaikum w.b.t semua :)
korang pernah rasa cemburu ? mesti pernahkan ? lagi2 dengan boyfriend atau girlfriend korang . kalau fazie jangan cakap la , nak2 bila kening bercantum ni memang si kaki cemburu yang kuat . pantang tengok dia dengan perempuan mula lah ehhh ... haha okayy perasaan tu dah tak ada lagi sebab tak ada boyfriend . fazie nak kasi korang info tentang risiko berpacaran dengan kekasih yang kuat cemburu ni . jom tengok!

 1.kamu akan sentiasa dimarahinya malah dipukul setiap kali berlakunya pergaduhan.
 2.kehidupan kamu sentiasa diselubungi ketakutan dan trauma.
 3.sentiasa mendapat ugutan dan ancaman daripada si dia.
 4.kehidupan kamu dikawal keseluruhannya
 5.kamu perlu menerima peraturan cintanya.
 6.kamu tidak boleh membuat keputusan sendiri.
takut tak ? seram je bunyi dia . okayy ini pula tips untuk si kaki kuat cemburu . relax lah bro jangan cemburu sangat okay!


  • cari udara segar dan tarik nafas sedalam-dalamnya, kemudian hembus sekuat mungkin sehingga diri merasa lebih tenang dan lupa dengan rasa cemburu.
  • dengarkan muzik kegemaran terutamanya lagu2 cinta atau lagu berbentuk kerohanian yang boleh menyejukkan hati dan ikutlah bernyanyi.
  • simpan semua benda
  • yang boleh mengingatkan kita pada perasaan cemburu tersebut.
  • pergi ke tempat yang boleh membuatkan diri rasa nyaman seperti tepi pantai.
  • alihkan fikiran pada hal2 yang positif.
  • menangislah
  • sepuas hati. dengan menangis, akan membuatkan hati rasa lebih tenang.
  • hormati perasaan pasangan
  • . seperti kamu, si dia juga mempunyai hak untuk menilai kecantikan wanita/lelaki lain. jika kita dapat melakukannya, kita sudah dapat mengatasi rasa cemburu itu.
  • tuliskan apa sahaja yang kamu rasa bila cemburu kamu datang. marah? tidak tentu arah? menangis? geram? rasa malu? rasa bersalah?atau bertindak kasar? adakah kamu ingin meneruskan hidup dengan cara ini? jika jawapannya tidak, maka cepat2lah kamu berubah.
  • bina keyakinan diri
  • dan cuba atasi masalah cemburu kamu itu. kamu mungkin berasa tidak selamat jika selalu bergantung kepada pasangan. luaskan persahabatan dengan orang lain.
  • berdoa dan pasrahkan
  • kepada Ilahi serta minta petunjuk-Nya agar mendapatkan jalan keluar dalam menyelesaikan masalah cemburu itu.
jadi , jangan cemburu sangat ya , kelak diri yang merana!

kredit : majalah REMAJA issue 15 Februari

1 nak glemer:

pha is said...

cemburu itu perlu.. spaya hubungan lebih mesra.. tapi berpada2 la... hehehe