Fakta yang Perlu Anda Tahu tentang Obesiti

Assalamualaikum...


  • laporan daripada Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa seramai 16.2 juta atau 60 peratus rakyat di negara ini dikesan mengalami masalah obesiti seawal usia kanak-kanak.
  • mengamalkan diet berbeza dan secara membuta tuli tanpa nasihat doktor, boleh mengundang penyakit anoreksia yang kebanyakkannya dialami oleh kaum wanita.
  • kegemukan boleh diturunkan daripada generasi ke generasi seterusnya kerana jika ibu bapa gemuk, mereka cenderung memiliki anak-anak yang mempunyai saiz badan yang sama.
  • faktor emosi memainkan peranan penting kerana jika terganggu, kebiasaannya keseluruhan hidup kita akan terganggu dan sekali gus mempengaruhi kadar pemakanan kerana dianggap satu cara terbaik meredakan tekanan.

15 nak glemer:

darrent bob said...

haha... best entry ni. bleh la sy bgi link article ni kat member gemok sy. LOL. i follow blog ni ;-)

faie mohamad said...

Alhamdulillah since kecik lg xde mslh kegemukan or mslh ksihatan kronik.. cuma kne jgk berjaga2 untk wktu akan dtg :)

Misz Fazie said...

@darrent bob
haha dipersilakan :)

Misz Fazie said...

@faie mohamad
yup, mencegah lebih baik :)

xila dot said...

tade untungnye kalo obesiti...bambam sikit tapela..

Puteri Kasih said...

comelnyer budak berdua tu..nak je kak puteri gigit budak kecik tu..hahahaha

Miss Xyz said...

Obesiti ni bahaya. Maybe nampak macam 'sihat' & comel tapi banyak penyakit boleh timbul kan kan. Lagi satu perempuan ni mmg takut gemuk, ahaha >.<

sa mic said...

aaa, kena dietlah macam ni, hehe .. awal tahun ni berat badan makin naik pula

miLa said...

tapi selalunya budak kecik yg gemuk2 ni nampak sangat comel..geram bile tgok pipi dowg..heheh

Nick Nashram said...

hahah..say no to obes.
kalo tembam takde masalah.

kopi pasta said...

banyak sgt makan fast food tu yg badan jadi bam bam tu...tembam :P

Nick Nashram said...

hahah..say no to obes.
kalo tembam takde masalah.

Hanida Moss said...

x helok aih gemok-gemok ni. penyakit je. huhu.

noor liyana said...

betul tu..kdg2 bila kita stress boleh membuatkan kita jadi lapar..nie la kesan buruk dia..:(

Sophia Hanyz.. said...

comel je dia tu..

http://queen-sophia.blogspot.com/