berikan yang terbaik buat Sahabat

Assalammualaikum w.b.t...



hari ni fazie nak bagi tips untuk mengekalkan hubungan baik dengan sahabat korang terutamanya bagi perempuan mesti ada sahabat baik. merekalah yang sentiasa ada walaupun kita tengah bergembira mahupun bersedih. hargailah sebuah persahabatan itu.


Sentiasa Berhubung
walau sesibuk mana pun kita, jangan sampai kita lupa nak berhubung dengan sahabat baik sendiri. jangan pulak kita hubungi dorang masa susah jek, masa senang kita lupakan mereka. cukup sekadar melalui panggilan telefon, SMS atau chat di facebook mahupun mention di twitter :)

Pinjamkan Telinga
setiap manusia mesti akan ada masalah termasuk kita sendiri. di saat sahabat kita memerlukan seseorang untuk mendengar masalah ataupun luahan hati mereka, kita patut menjadi pendengar yang setia. pinjamkan bahu untuk mereka buat seketika tatkala mereka dirundung kesedihan

Beritahu Perkara Sebenar
manusia tak pernah lari daripada melakukan kesilapan. oleh itu, sebagai sahabat yang baik seharusnya menjadi tanggung jawab korang untuk memberitahu dan menasihatinya. cari cara yang terbaik supaya sahabat anda tidak terasa hati dengan tindakan korang.

Jadilah Seperti Pasukan Sorak
tatkala sahabat anda sedang bersedih, sentiasalah berada disisi mereka. selitkan kata semangat kepada mereka serta cerita-cerita lucu untuk mengembirakannya. yakinkan mereka bahawa dia boleh keluar daripada permasalahan itu

Balas SMS
jika sahabat anda mengirimkan sms, jangan abaikan. jangan menganggap sms itu sebagai perkara yang remeh kerana tidak penting. sebaliknya balas sms tersebut dan nyatakan maaf kerana terlambat.

Hadir Pada Hari Penting
Ini yang paling penting! jika sahabat anda mengadakan "birthday party" atau majlis kesyukuran atau majlis2 yang mereka sendiri jemput korang untuk menghadirinya, jangan tak datang pulak.Kehadiran korang memang sangat penting lebih-lebih lagi dalam majlis yang merupakan hari bahagianya. tak lupa juga kalau korang nak buat kejutan untuk sahabat anda. berikan hadiah walaupun murah, mereka akan menganggap diri mereka dihargai

kredit: majalah Dara Feb 2012

1 nak glemer:

yayasyira said...

nice tips..akan sy amalkan...=)