Kartun Spongebob Tidak Baik Untuk Kanak Kanak



CHICAGO (AP) —  Kajian yang diketuai oleh profesor di Universiti Virginia berkata kartun "Spongebob Squarepants" boleh memperlahankan fungsi mental kanak-kanak.

Kajian ini menunjukkan bahawa menonton hanya sembilan minit kartun ini boleh menyebabkan proses pembelajaran dan fokus kanak-kanak menjadi lambat.

Masalah yang dilihat dalam kajian 60 kanak-kanak yang dipilih secara rawak sama ada menonton "SpongeBob," atau perlahan-tanggung kartun PBS "Caillou" kemudian mereka ditugaskan untuk melukis gambar. Sejurus selepas itu, tugasan sembilan minit kanak-kanak mengambil ujian fungsi mental; kanak-kanak yang telah menonton kartun "SpongeBob" tidak menonjol dan lebih teruk daripada yang lain.

Selepas itu kanak-kanak prasekolah ditanya untuk melakukan empat aktiviti berbeza "fungsi eksekutif" tugas tersebut adalah ujian keupayaan kognitif dan kawalan impuls, seperti mengira ke belakang, menyelesaikan teka-teki, dan melambatkan kepuasan dengan menunggu untuk makan snek lazat sehingga diberitahu untuk berbuat demikian. Berbanding dengan kanak-kanak menonton kartun PBS, lebih cekap berbanding kanak-kanak yang menonton kartun Spongebob tersebut.

Oleh itu, kepada ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang berumur dibawah 5 tahun tidak digalakkan membiarkan anak-anak mereka menonton kartun Spongbob ni.

sumber : abcnews dan theblaza 


18 nak glemer:

❤farahin izzati❤ said...

alah, kita tengok upin ipin jew okey, made in malaysia lagi, dijamin halal, :D

Misz Fazie said...

@❤farahin izzati❤
yup betul tu!

Kechek said...

Haha, pasnie kene gtau adik adik jgn tgk dah.. XD

kopi pasta said...

LOL, kajian tu tak bagitau knp cerita spongebob tu mberi kesan kpd budak2..dari segi apa, kenapa dan bagaimana..

Misz Fazie said...

@kopi pasta
ada, klik bahagian sumber tu, abc news dgn theblaza.com

CikMunBlogger said...

huiyoo . bahaya ! tengook wonderpet . hehe :p

CikMunBlogger said...

huiyoo . bahaya ! tengook wonderpet . hehe :p

chemija said...

dah kenapa pulak katon spangebob? sebb warne kuning ka?

btw salam kenal dari chemija

Lyeen De Syifa said...

katun skrg ni mmg x byk yg boleh nk bantu perkembangan otak kanak2..parents kena bijak pilih la..:D

p/s: masih setia dgn katun doremon..HAHAH

eimuizduaf said...

Senang citer semua kartun akan mempengaruhi kanak-kanak dalam linkungan 5 tahun ke bawah . Kartun skg takde ape-ape function pun . Baik tengok Upin Ipin tuh . Ade jugak pengajaran die :) . Yedak ?

kopi pasta said...

LOL...kenapa ko tak sertakan skli =.=' malas pulak ak nk mbaca dlm bi..hehe

boni kacak said...

saua suka tgk spongebob..tak baik untuk saya rupanya walaupun saya bukan kanak2..hehehe

Shiyda Aqma said...

adeyh ! camne ni ? dah la suka tgk spongebob .. hihi

Krisz Hanna said...

lah ye ker,, ehmm bahaya jugak nie.. so lepas ni kna pantau semua anak buah la supaya say no utk tengok spangbob nih.

aQu Mad said...

mad tak minat spangbob lah. hee

kitatauke said...

byk katun yang beri kesan negatif..tp xsemua..sinchan..memang kelakar..tp ajar budak jadi kurang ajar...

Miss Xyz said...

ahaha skrg ni dah memang jarang tgk spongebob tapi masa kecil2 dulu selalu tgk... acano ni? haha

Angel Shared said...

nice post I like It..